Archive for januari 2008

Internet wakkert bibliotheekbezoek aan

Amerikanen tussen de 18 en 30 jaar bezoeken regelmatig een bibliotheek om informatie op te vragen, zo blijkt uit onderzoek. Hierbij blijkt het echter niet om de boekencollectie te gaan, maar om de internetverbinding om toegang te krijgen tot informatie.

Uit een onderzoek van Pew Internet & American Life Project, dat in samenwerking met de universiteit van Illinois werd uitgevoerd, bezoekt 62 procent van de 'oudere jongeren' wel eens een bibliotheek. Daarmee is deze groep de trouwste bibliotheekbezoeker, bericht Reuters. In de leeftijdscategorie van 72 jaar en ouder ligt dit cijfer op 'slechts' 32 procent.

Volgens de onderzoekers neemt het bezoek aan de bieb sterk af zodra mensen de vijftig zijn gepasseerd.

Bibliotheekbezoekers van 18 tot 30 jaar zijn vooral op zoek naar educatiegerelateerde informatie, zoals schoolkeuze, studiefinanciering en trainingen. Ongeveer 65 procent van deze doelgroep zoekt deze informatie online op met behulp van bibliotheekcomputers. Behalve als een 'informatiehub' zien trouwe bezoekers de bieb ook als een ontmoetingsplaats met een belangrijke sociale functie.

Bron : Tweakers van 2 januari 2008

Library of Congress wil games gaan archiveren


Het Amerikaanse Library of Congress gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om structureel games te archiveren. De bibliotheek heeft momenteel slechts tweeduizend games in opslag liggen.

’s Werelds grootste bibliotheek heeft als missie om een universele collectie van bronnen, kennis en creativiteit voor het Amerikaanse Congres en de bevolking bij te houden. De collectie omvat ruim 134 miljoen voorwerpen die bij elkaar ruim 850 kilometer boekenplank in beslag nemen. De voorwerpen lopen uiteen van boeken, manuscripten, kaarten en kranten tot muziek, foto en films uit de hele wereld. Nu is besloten dat videospelletjes ook deel uitmaken van het culturele erfgoed van de wereld en wordt er onderzocht hoe deze collectie aangelegd kan worden.

De tweeduizend games die de Library of Congress sinds 1980 heeft verzameld, liggen in opslag en zijn allemaal binnengekomen via het Copyright Office. Volgens de wetgeving in de Verenigde Staten is een uitgever verplicht twee kopieën aan dit bureau af te staan bij de registratie van het auteursrecht. Ondanks deze bescheiden collectie is men voorlopig niet van plan om uit te gaan breiden.

‘We nemen kleine stappen, we maken het niet moeilijker dan het is’ aldus Beth Dulabahn, directeur Integration Management bij de LoC. De grote vraag is hoe de games gearchiveerd moeten worden: naast de cartridges, floppy’s en schijfjes, is natuurlijk ook de nodige hardware nodig om de games te spelen als men in de toekomst iets aan het archief wil hebben. Archivaris Brian Taves voegt daar aan toe dat het de bedoeling is dat, net zoals nu al bij het archiveren van film gebeurt, gerelateerde merchandise zoals shirts en posters ook verzameld zullen worden. Daarmee moet de impact van een videogame in context kunnen worden geplaatst.

Bron : Tweakers van 25 oktober 2007

Nederlandse bibs gaan digitaal uitlenen

De openbare bibliotheken in Nederland krijgen binnenkort de mogelijkheid om uit de eigen collectie digitale boeken en luisterboeken online uit te lenen. De dienstverlenende organisatie NBD/Biblion start daarvoor met een proef.

nbd biblionBinnen enkele maanden wil NBD/Biblion een website openen voor het uitlenen van ebooks en digitale luisterboeken, bericht de Volkskrant. Bibliotheekleden kunnen in eerste instantie digitale werken van vier tot vijf bibliotheken downloaden, maar in het tweede kwartaal van dit jaar moeten alle openbare bibliotheken de website kunnen inschakelen bij de elektronische uitleen.

De hoeveelheid beschikbare ebooks is niet eindeloos; het aantal te lenen titels is evenredig aan het aantal licenties waarover de betreffende bibliotheek beschikt. Bij het begin van de proef zal de collectie enkele honderden Nederlandstalige werken en luisterboeken beslaan. Naar verwachting zal het aantal beschikbare titels elk jaar met honderden groeien. Daarnaast stelt NBD/Biblion ook een groot aantal Engelstalige boeken waarvan het auteursrecht is verlopen vrijelijk beschikbaar.

Bron : Tweakers van 12 januari 2008

Boeken populairste online product

Wikia SearchInternetgebruikers kopen meer boeken online dan elk ander product. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoekbureau Nielsen Online, dat voor het onderzoek 26.312 mensen ondervroeg in 48 landen. Gisteren zette de BBC de uitkomsten op het net.

Van de ondervraagden heeft 41% weleens online boeken gekocht. Twee jaar geleden was dat nog 34%. Volgens het bureau valt de stijging vooral te verklaren uit de opkomende markten in Azië.

De BBC publiceerde een lijstje met het percentage internetgebruikers dat online boeken koopt per land. Opvallend genoeg staat Zuid-Korea op nummer één:

1. Zuid-Korea - 58%
2. Duitsland - 55%
3. Oostenrijk - 54%
4. Vietnam - 54%
5. Brazilië - 51%
6. Egypte - 49%
7. China - 48%
8. India - 46%
9. Taiwan - 45%
10. Groot-Brittannië - 45%

Bron : NRC van 29 januari 2008

Wikia Search

Het concept van deze Wikia zoekmachine berust op het principe van betrouwbare feedback vanuit een community van gebruikers die op een open, transparante en publieke manier optreden.

De belangrijkste toepassingen van Wikia zijn :
  • Korte definities
  • Dubbelzinnigheden
  • Foto's
  • Zie ook verwijzingen


Bron : Wikia op zondag 20 januari 2008

Pakjes sigaretten met een verhaal

Maastrichtse boekenhandel
Boeken die er net zo uitzien als een pakje sigaretten, ze zijn een gigantisch succes aan de andere kant van het kanaal. De Britse uitgeverij Tank wil op die manier inspelen op het rookverbod dat sinds juli 2007 geldt in alle Britse pubs en restaurants : "roken mag niet meer, lezen wel".

De reeks werd "Tales that take your breath away" gedoopt. Ze omvat twintig verkorte werken van schrijvers als Tolstoj, Kipling, Kafka en Hemingway. Blijkbaar vormden de boekjes het ideale kerstcadeautje voor heel veel Britten, want tot nu toe gingen ze heel vlot over de toonbank.

Iets minder enthousiast is echter de Britse sigarettenproducent British American Tobacco (BAT). Hemingways "The Undefeated" kreeg bijvoorbeeld de witte achtergrond en cirkel van Lucky Strike logo. Diefstal, vinden BAT-topmannen. Zij ontkennen echter niet dat de boeken een gezond alternatief vormen voor verstokte rokers!

Bron : metrotime van vrijdag 18 januari 2008

Mooiste boekenhandel in Maastricht ?

Maastrichtse boekenhandelDe boekhandel Selexyz Dominicanen in het centrum van Maastricht is de mooiste boekhandel ter wereld.

Dat vindt althans journalist Sean Dodson die voor de Britse krant The Guardian een top tien van mooiste boekhandels in de wereld heeft gemaakt. De Brusselse boekenwinkel Posada bekleedt de zesde plaats van het lijstje.

Posada ligt in het centrum van Brussel, in de Madeleinestraat. De zaak is gespecialiseerd in nieuwe en antieke kunstboeken gaande van architectuur over fotografie tot toegepaste kunsten.

De volgens The Guardian mooiste boekhandel, Selexyz Dominicanen, is gehuisvest in een achthonderd jaar oude kerk van de paters dominicanen. Architectenbureau Merkx + Girod heeft het karakter en de bekoorlijkheid van het gebouw volgens Dodson in stand gehouden en het interieur zo aangepast dat elke suggestie van mufheid is verdwenen.Maastrichtse boekenhandel

Op nummer twee en drie van 's werelds mooiste boekhandels prijken El Ateneo in Buenos Aires en Livraria Lello in Porto.

Bron: HBVL.be van 12 januari 2008

De originele versie van die thumbnails kan je hier en hier bekijken.

infocaris statistieken

Totaal aantaal ...


Top 5 van de reageerders :

- Copyright © infocaris