Archive for april 2008

Bibliotheken ontlenen nu ook mensen

human_book.jpgEen bibliotheek in Londen laat haar leden mensen naast boeken ook mensen 'lenen'. De menselijke boeken staan klaar staan om over verschillende onderwerpen te praten. De wandelende boekwerken zijn beschikbaar voor gesprekjes van een half uur.

Die gesprekken voeren ze binnen de muren van de 'levende bibliotheek'. Voor boetes hoeven de leners niet bang te zijn: de levende boeken mag je niet mee naar huis nemen.

Meer bij de bron : De Telegraaf of het originele bericht in de Times van 22 april 2008

Auteurswet obstakel voor digitale bibliotheek

Het auteursrecht is een groot goed. De Auteurswet daarentegen waarin dit recht is vastgelegd, is in haar huidige vorm veel te veel van het goede. In het digitale tijdperk schiet zij haar doel voorbij. Voor honderdduizenden 20ste-eeuwse rechthebbenden biedt zij geen bescherming, erkenning en beloning, maar louter uitzicht op vergetelheid. Een aanpassing van de Auteurswet aan de eisen van de 21ste eeuw is dringend gewenst. Blijft die aanpassing uit, dan is de opbouw van een digitale bibliotheek van serieus te nemen omvang en samenstelling een illusie.

auteurswet_copyright.jpegEn dat zou zonde zijn, juist nu de digitalisering van de ‘Collectie Nederland’ zich in een veelbelovende fase van schaalvergroting en stroomversnelling bevindt. De behoefte aan online beschikbare informatie uit Nederlandse erfgoedinstellingen neemt met de dag toe, zowel bij wetenschappers als bij het algemene publiek. Het bezoek aan digitale kranten-, beeld- en geluidsbanken stijgt spectaculair. Wetenschappelijke instellingen als NWO en KNAW bevorderen de systematische, grootschalige beschikbaarstelling van digitale content ten behoeve van innovatief onderzoek.

De overheid onderstreept het belang van grote onderling samenhangende digitale databestanden voor de versterking van de nationale kenniseconomie. Er is dus sprake van politieke wil en van een breed gedragen maatschappelijke behoefte. De internetgeneratie verwacht niet anders dan een volledig doorzoekbare digitale bibliotheek, waarin iedereen altijd de informatie kan vinden die hij of zij nodig heeft. Wetenschappers die ’s nachts willen doorwerken vanuit hun eigen studeerkamer. Studenten die gezamenlijk met hetzelfde bronnenmateriaal aan de slag kunnen. Journalisten die in één efficiënte zoekactie alle relevante kranten en tijdschriften tegelijk kunnen doornemen. Een moderne digitale bibliotheek zal hun die mogelijkheden moeten bieden.

Meer bij de bron : NRC artikel 1 en artikel 2 van 17 april 2008 (en WebWereld, Nieuwsbank, planet.nl

Hoeseltse bib barst (bijna) uit haar voegen

De bibliotheek van Hoeselt gaat minstens tot 28 april dicht omdat de eerste verdieping het gewicht van de boeken niet meer (veilig) kan dragen. Wellicht kan de bieb volgende maand weer open, omdat in hetzelfde gebouw meer gelijkvloerse lokalen gebruikt kunnen worden.

bibliotheek_hoeselt.jpgDe boeken op de eerste verdieping zijn gisteren al door gemeente-arbeiders weggehaald. Burgemeester Stulens: “Dinsdagavond kreeg ik het resultaat van een stabiliteitsonderzoek. Daarin stond zwart op wit dat de houten vloer van de eerste verdieping op de zware drukpunten van de boekenrekken overbelast werd. Er kon ook niets gebeuren, maar de veiligheid primeert. Daarom hebben we de bibliotheek meteen al gesloten”.

Er is meteen een oplossing gevonden om de bibliotheek mét de jeugdboeken en het audiovisueel materiaal van de eerste verdieping te heropenen. Achter het gebouw waar de bibliotheek nu gevestigd is, verhuurt de Hoeseltse parochie nog enkele lokalen aan verenigingen. Die kan de gemeente nu huren, waardoor de hele bibliotheekcollectie gelijkvloers geplaatst kan worden.

Meer bij de bron : Het Belang Van Limburg van 16 april 2008

Bibliothecaris censureert cartoon Patrick Janssens

In de bibliotheek van Merksem is een cartoon over de Antwerpse burgemeester verwijderd. De bibliothecaris vond de spotprent, waarbij de neus en de mond van Patrick Janssens een vrouwenlichaam voorstellen, niet kunnen.

cartoon_boontje_komt_om_zijn_loontje.jpgDe cartoon Boontje komt om zijn loontje, die een profiel toont van burgemeester Janssens waarbij de neus en de mond een vrouwenlichaam voorstellen, werd gisteren verwijderd in de bibliotheek van Merksem. Bibliothecaris Jan Didelez: 'Deze cartoon klopt niet met de werkelijkheid en ik heb hem voorzichtigheidshalve al verwijderd. Morgen (vandaag, nvdr.) zal ik mijn dienstoverste vragen of de cartoon mag blijven of niet.'

De Merksemse cartoonist EVO (Eduard Van Onckelen), rond wie de tentoonstelling in de bibliotheek draait, is geschokt. 'Ik wilde het stilzwijgen van Patrick Janssens over de Feminatheekperikelen illustreren. Janssens heeft trouwens ook een geweldige neus om een vrouwenbeen in te tekenen. Meer moet je daar echt niet achter zoeken', aldus de cartoonist. 'Die aanpak past volledig in de visie van Louis Paul Boon die ooit zei: Een schilderij moet geen betekenis hebben, maar moet u een schok geven.'

Burgemeester Patrick Janssens heeft de cartoon zelf nog niet gezien. 'Waarom hij werd weggenomen, moet je aan de bibliothecaris vragen. Maar ik ben nog nooit beledigd geweest door een cartoon die over mij werd gemaakt.'

Dit is niet het eerste geval van censuur de voorbije maanden. Begin dit jaar werd de Feminatheek van Louis Paul Boon in het Antwerpse FotoMuseum verboden, in Temse werd een voorstelling van Vitalski afgelast en in Borgloon liet de burgemeester de blote borsten van kunstenaar Vermeerbergen afplakken.

Bron : De Standaard van 21 april 2008 (met dank aan Blue-Sky van UserBase voor het melden)

Gedaan met het gratis surfen?

Internetproviders willen meer centen zien voor de vele filmpjes en muziekbestanden die ze naar hun klanten transporteren. Dat kan leiden tot een systeem waarbij er voor elke site apart betaald moet worden. Krijgen we straks abonnementen 'à la carte'?

internet_toegangen.jpgWie vandaag een internetaansluiting in huis haalt, krijgt meteen toegang tot elke website. Je provider zet met andere woorden een brede pijp open en het is aan jou als klant om te beslissen wat je daarmee doet. Telenet of Belgacom bepalen enkel hoe snel je kan surfen en hoeveel gegevens je per maand mag overhalen.

Dat is een prima regeling voor de surfer, maar stilaan een doorn in het oog van de providers. Doordat websites deze dagen volgestopt worden met filmpjes, slideshows en ander leuks, neemt het aantal bytes dat tussen site en surfer vervoerd moet worden snel toe. Helemaal een twistpunt zijn initiatieven als iPlayer, een dienst van de Britse staatsomroep BBC die surfers toelaat televisieprogramma's via het net te bekijken.
Extra betalen voor YouTube, Google...

Providers vinden nu dat wie meer verbruikt ook meer moet betalen. Ze willen daarom grote aanbieders verplichten een apart contract af te sluiten. Weigeren ze dat, wordt hun site op een tragere verbinding geschakeld.

Uiteindelijk zullen die kosten wellicht op de surfer afgewimpeld worden, die dan moet kiezen welke sites hij wel of niet wenst te bekijken. Gedaan dus met voor één prijs alle sites te raadplegen: als providers hun zin krijgen, wordt er straks met pakketten gewerkt. Met andere woorden: wie nog naar YouTube of deredactie.be wil surfen, zal een duurder abonnement moeten afsluiten. Niet alleen videosites liggen in het vizier, ook klassiekers als Google en een hele reeks krantensites zouden moeten bijbetalen en dus in een duurder pakket gestopt worden.

Meer bij de bron : M24 van 16 april 2008

72 procent Belgen bezorgd over privacy op internet

Meer dan zeventig procent van de Belgen is bezorgd over het achterlaten van persoonlijke gegevens op het internet. Dat blijkt uit een opiniepeiling over de bescherming van privacy, die donderdag door de Europese Commissie is verspreid.

privacy_eye.jpgVolgens de peiling is 72 procent van de Belgen bezorgd over het achterlaten van naam, adres, geslacht, geboortedatum en andere persoonlijke gegevens op het internet. In de hele Europese Unie toont 67 procent van de ondervraagden zich bezorgd. De helft van de Belgen (54 procent van de EU-burgers) vreest ook dat de nationale wetgever de almaar toenemende verspreiding van persoonlijke gegevens op het internet niet meer kan bijbenen.

Over het algemeen tonen de Belgen nochtans relatief veel vertrouwen in de nationale wetgever. Drieënzestig procent van de ondervraagden vindt dat de persoonlijke gegevens in België voldoende beschermd worden.

Bron : Knack en HLN van 17 april 2008

TheFilter.com : De muzikale tivo

site_thefilter.com.gifMuzikant Peter Gabriel investeert in een gespecialiseerde zoekmachine die mensen helpt om nieuwe muziek naar hun smaak te ontdekken. The Filter wordt momenteel stevig uitgebouwd en getest. De vernieuwde site gaat volgende maand open voor het brede publiek.

Internetgebruikers worden overspoeld door informatie wanneer ze online zoeken naar muziek, video's of boeken, vindt het voormalig Genesis-lid. "Als je mensen in een oceaan van informatie dropt, moet je ze navigatiehulpmiddelen geven", zegt hij tegen onze Amerikaanse collega's. "Ik weet dat er beter materiaal is dan wat ik meestal krijg voorgeschoteld. Als ik een intelligente bondgenoot heb die 24 uur per dag met me samenwerkt, denk ik dat ik een veel betere kans heb om de content te krijgen die me zal enthousiasmeren en inspireren."

Meer bij de bron : ZDnet van 17 april 2008

Klara.be : Multimediale cultuursite

site_klara.be.jpgMorgen zit de website klara.be in een nieuw kleedje. De website van het radionet wordt omgebouwd tot een multimediaal cultuurplatform.

De website wil uitgroeien tot een ontmoetingsplaats tussen mediagebruiker, programmamakers en de cultuursector. Klara.be zal een extra cultuuraanbod bieden bovenop cultuuronderwerpen en -programma's van de VRT-netten.

Het aanbod vertrekt vanuit de culturele actualiteit. Bijdragen van radio en tv worden aangevuld met eigen recensies en reportages en verrijkt met archiefmateriaal.

De bezoeker vindt zijn weg op de website via een aantal hoofdcategorieën: muziek, podium, boeken, expo en film. Daarnaast herverpakt Klara.be het cultureel aanbod in een aantal rubrieken met veel fragmenten uit het archief, maar ook met nieuw, soms niet eerder vertoond materiaal.

Verder zijn er blogs van ex-politicus Jos Geysels (De lezenaar), van dichter en hoogleraar Geert Buelens over zijn leven in Washington ('t Leven is elders), van Klaracolumniste en cultuurwatcher Chris Van Camp (Camp) en van literair criticus Johan De Haes (Porlock).

Luisteraars van radio Klara vinden nog steeds hun vertrouwde programma-info terug op het cultuurplatform.

Op termijn zullen surfers op de website Klara.be ook zelf kunnen
participeren. Ze zullen de kans krijgen om zelf inhoud toe te voegen of te bewerken en het aanbod te personaliseren.

Bron : DeRedactie.be van 16 april 2007

Synchroniseer MS Outlook met Google Agenda

google_calendar_sync.pngDe Google Agenda synchroniseerder synchroniseert je agenda's tussen Google Agenda en Microsoft's Outlook Kalender. Waarbij je zelf kan bepalen in welke richting en met welke frequentie je de synchronisatie wenst te zien.

Meer over deze tool kan je hier lezen en hier downloaden. Weer een reden te meer om tools zoals "Outlook on the desktop" en deze Google Gadget te gebruiken.

Allesbehalve Ideale Bibliotheek toont unieke collectie

abib.jpgIn de Allesbehalve Ideale Bibliotheek (Abib) bewaart Peter Caesens alles wat een ander achteloos weggooit. Tijdens de Erfgoeddag 2008 opent zijn niet zo alledaagse bibliotheek de deuren voor het grote publiek.

In de Abib vind je heel wat boeken en tijdschriften terug die de meeste mensen nooit zouden bewaren. Zo heeft bibliothecaris Peter Caesens meer dan dertig verschillende titels van tijdschriften in zijn collectie. Van sommigen heeft hij zelf alle nummers, over een periode van veertig jaar. Het hele gebouw van Abib staat vol kartonnen dozen met nog ongecatalogiseerde boeken en tijdschriften.

Meer bij de bron : Het Nieuwsblad van 11 april 2008

Luisterwinkel biedt alternatief voor schrijvers zonder uitgever

site_mijneigenluisterboek.nl.jpgVoor schrijvers die moeite hebben om hun werk uitgegeven te krijgen is er een mogelijkheid om zich via een luisterboek tot het leespubliek te richten. Op de website www.mijneigenluisterboek.nl kan tegen betaling van de opnamekosten een boek als luisterboek op worden genomen, waarna het op cd, als download en op mp3 te beluisteren zal zijn.

De teksten worden ingesproken door professionele voorlezers. Volgens Martijn van Els van Lecticus, het bedrijf dat de website startte, moet bij een tekst van tien pagina’s rekening gehouden worden met opnamekosten van ruim zestig euro. Vijftig procent van de verkoopprijs van het luisterboek vloeit terug naar de schrijver.

Het idee om op de site deze mogelijkheid aan schrijvers te bieden is min of meer uit nood geboren. Lecticus maakt deel uit van Dedicon (voorheen de Federatie van Blindenbibliotheken) en maakte in opdracht van de openbare bibliotheken in Nederland de luisterboeken. De financiering kwam voort uit subsidiegeld. ´´Omdat er geen garantie is dat we over een tijd nog steeds de luisterboeken voor de bibliotheken mogen maken oriënteren we ons op de vrije markt´´, aldus Van Els.

Bron : NRC van 10 april 2008

Kostbare en kwetsbare objecten online

Veel musea, bibliotheken en andere culturele instellingen zijn bezig hun collecties te digitaliseren en via internet toegankelijk te maken. Exposeren doe je op het web.

Het lorgnet van schildpad en de linnen plooikraag zijn tot in het kleinste detail te bekijken. Bezoekers van de webtentoonstelling Accessorize! van het Rijksmuseum kunnen op de voorwerpen inzoomen (de initialen in kruissteek in de kraag worden duidelijk zichtbaar) en zich verdiepen in de periode waaruit ze stammen.

De online-expositie bestaat uit 250 voorwerpen uit de modecollectie van het Rijksmuseum. „De tentoonstelling is gemaakt om de aandacht te vestigen op een meerjarig project om alle 6.000 accessoires digitaal te registreren en hopelijk ook te digitaliseren. Dit project maakt deel uit van een groter geheel ter ontsluiting van de verzameling van het Rijksmuseum”, vertelt conservator Bianca du Mortier. „De belangstelling uit het buitenland voor Accessorize! is zo groot dat de tentoonstelling nu in het Engels vertaald wordt.”

Du Mortier noemt de mogelijkheid om de modeaccessoires via het web te laten zien „een uitkomst”. Het gaat om kostbare voorwerpen die niet te veel aangeraakt mogen worden en door de verbouwing van het museum zijn er weinig expositiemogelijkheden, legt ze uit.

De bezoeker kan zelf indelingen maken, naar kleur, functie, thema of periode. Zo zijn alle roze objecten op te roepen, of alle waaiers.

Het Rijksmuseum is niet de enige culturele instelling die bezig is met de digitalisering van de collectie. Blader door Blaeu is de naam van een nieuw project van het Regionaal Archief Leiden. De zesdelige zeventiende-eeuwse atlas Toonneel des Aerdrycks van de bekende cartograaf Joan Blaeu werd nog zelden ingekeken omdat het werk te kwetsbaar en te kostbaar is om door veel mensenhanden te gaan. Nu is het zeldzame werk in gedigitaliseerde vorm voor iedereen beschikbaar. Bezoekers van de Blaeu-site kunnen gedetailleerd inzoomen op de kaarten.

Meer over The Britisch Library, Google Books, The LOC en de OBA bij de bron : NRC van 9 april 2008

Europese Internet providers tegen begrenzing

EuroISPA, de Europese vereniging van internetproviders, is tegen de steeds luider wordende roep van antipiraterijorganisaties om het internet te filteren of te blokkeren. Vooral de recente rechtszaken en overheidsinitiatieven waarbij internetleveranciers een actieve censuurrol wordt opgelegd baren hen zorgen.

sign_protest.jpgFiltering is volgens de organisatie geen juiste oplossing. Zelfs als er een aanvaardbare en efficiënte toepassing wordt gevonden, dan heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor de snelheid op het web. Bovendien is er nog geen enkele technologie beschikbaar die illegaal materiaal perfect kan onderscheiden van legaal materiaal.

Het standpunt van EuroISPA staat haaks op wat lobbygroepen als IFPI al maanden zeggen. Zij pleiten voor een filter waarbij de toegang tot illegaal materiaal wordt afgeschermd, of voor een verregaande controle waarbij overtreders van het internet vliegen. Onlangs nog verklaarde John Kennedy, voorzitter van IFPI, dat providers hun verantwoordelijkheid moeten nemen, maar die mening wordt dus niet gedeeld.

Meer bij de bron : ZDnet van 8 april 2008

Tijdelijke opening in de Chinese internetcensuur?

china_internet.jpgDe Chinese autoriteiten hebben de blokkade op de Engelstalige versie van Wikipedia opgeheven. Dat meldt persbureau Reuters. De Chinese versie van de encyclopedie is nog niet te bereiken.

Internetgebruikers in Beijing en Shanghai hebben zaterdag bevestigd artikelen over algemene onderwerpen te kunnen lezen. Bij gevoelige onderwerpen als Tibet en het protest op het Plein van de Hemelse Vrede verschijnt echter nog een bericht dat de browser geen verbinding met de server kon krijgen.

De Chinese versie van Wikipedia is niet bereikbaar. Toch lijkt in China met kleine stapjes de internetcensuur te verdwijnen. Vooral de het feit dat de nu vrijgegeven site een encyclopedie is, maakt dit een grote stap. Vorige week werd bekend dat ook de nieuwssite van de BBC te bereiken was voor Chinese internetters. Die site bericht regelmatig over de misstanden in Tibet en ander nieuws uit China.

Meer bij de bron : planeet.nl van 7 april 2008

De openbare bibliotheek tien jaar van nu

Het gebruik van de openbare bibliotheek daalt sinds de jaren ‘90

  • Verklaringen voor de terugloop maken een omkeer van de trend onwaarschijnlijk

  • De missie van de openbare bibliotheek nog altijd actueel, maar in andere gedaante

  • Bibliotheek moet gebruiker digitaal gaan opzoeken

  • Personeelsproblematiek vraagt om snelle oplossing


  • boek_De openbare bibliotheek tien jaar van nu.jpgDit zijn de belangrijkste conclusies uit de SCP-publicatie De openbare bibliotheek tien jaar van nu, die op donderdag 3 april jl. is aangeboden aan minister dr. R.H.A. Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

    De aanbieding vond plaats tijdens de manifestatie Verder! De bibliotheek van iedereen; visies op de toekomst in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

    In het rapport schetsen de auteurs, prof. dr. Frank Huysmans en dr. Carlien Hillebrink, op basis van trendonderzoek en gesprekken met experts drie visies op de openbare bibliotheek in 2018.

    Bron : SCP

    Digsby

    screenshot_digsby.png Deze vrij recente instant messaging manager bied je een frisse interface met leuke extra's.

    Zo kan je be manager bijvoorbeeld ook gebruiken om bij te blijven met de laatste gebeurtenissen op je Facebook en/of Twitter, evenals het controleren van je mails.

    Ik ben alvast overtuigd van zijn kunnen en ben daarom overgeschakeld van Pidgin naar Digsby.

    Meer en andere managers vind je bij mijn bron : LifeHacker.

    - Copyright © infocaris