Archive for mei 2008

Microsoft staakt het scannen van boeken

ms_live_books.jpgVanaf volgende week zullen de "Live Search Books" en "Live Search Academic" het scannen staken, schrijft Nadella die senior vice president van de zoekactiviteiten binnen Microsoft is in zijn blog.

Daarmee lijkt Microsoft definitief te stoppen met het zelf vervaardigen van digitale content.
In plaats daarvan zal ze hiervoor vertrouwen op haar partners.

Bron : WebWereld

Geanimeerd digitaal prentenboek

De jeugdafdeling van de Gentse openbare bib start met het aanbiedan van geanimeerde digitale prentenboeken, op basis van bestaande. Die de kleuter toelaten het tekenverhaal zelfstandig te lezen lezen in een pure animatieversie of in een interactieve versie, waarbij het verhaal af en toe wordt onderbroken door vragen waarop het kind juist moet antwoorden om het verhaal te kunnen voortlezen.

levende_boeken.jpg


De bedoeling van deze ‘levende boeken’ is dat ze de taalontwikkeling versterkt. Hierbij mikt men vooral op kinderen met een taalachterstand die op die manier nieuwe woorden kunnen bijleren.

Bron : Blog stad Gent

Internet abonnementen kunnen beter in België

internet.jpgDat het internet in België veel te duur is zal niemand meer verbazen ... tenzij Belgacom dan. Maar misschien kan de Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen daar iets aan veranderen, zeker als je weet dat de overheid nog steeds de meerderheidsaandeelhouder is.

Voor een land dat toch redelijk dicht bevolkt is zou het toch wat goedkoper, volumineuzer en verhuisbaarder (naar een andere ISP) moeten kunnen. Wellicht krijgt dit verhaal nog een vervolg want het is niet de eerste keer dat dit onderwerp weer opduikt.

Wikipedia campagne

kleding_shirt_wikipedia_small.jpgWikipedia is één van de bekendste uithangborden van de open beweging, buiten Linux dan. Maar nog steeds krijgt deze online encyclopedie van criticasters te horen dat ze te onbetrouwbaar zou zijn, net omdat er zoveel mensen iets kunnen aan veranderen.

Maar dat is juist wat de kracht van deze encyclopedie maakt. Want doordat er zoveel mensen deelnemen aan het proces is elke bron meermaals peer-reviewed. Niet alleen door de gewone gebruikers, maar ook door de onderwerpsmoderatoren. Hierdoor krijgt Wikipedia erg betrouwbare en immer up-to-date gehouden informatie.

Er zijn om de volledigheid en betrouwbaarheid al heel wat studies en vergelijkingen gemaakt, met onder andere de Britannica encyclopedie. Waarbij Wikipedia bijzonder goed scoorde en als minstens zo accuraat werd beschreven (zie Cnet Nieuws en Content Matters blog).

kleding_shirt_wikipedia_small2.jpgEén van de Wikipedia oprichters is daarom begonnen met een alternatief project dat Citizendium heet en enkel door mensen mag aangevuld worden die kunnen bewijzen dat ze kennis van zake hebben in het beuste onderdeel.

Uiteraard heeft dit als gevolg dat het geheel veel trager groeit, in minder talen beschikbaar is en gemakkelijk dreigt te vak specifiek te worden. Allemaal dingen die je door het Wikipedia en Open concept kan vermijden. (WikiPedia vs Citizendium vergelijk)

Niet te verwonderen dus dat mensen graag aan dit project meehelpen en er zelfs voor uit hun sloffen schieten. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de grafische ontwerpen die enkele Duitse studenten hebben gemaakt en waarvan je zowel links als rechts van de tekst voorbeelden kan zien.

Voor zij die nog steeds niet overtuigd zouden zijn van het nut van de Open beweging heb ik hieronder een filmpje gezet dat het wel goed weet te verhalen.



Bron : Wikip
Zie ook : Jako blog en Wikimedia Blog

CSS : Blogger zonder navigatiebar

Heb je een Blogger account en stoort de navigatiebar je? Dan kan je die eenvoudig verbergen door deze CSS code achter de "body" code te zetten. Dit doe je door op het "dashboard" naar "indeling" te gaan en het in "HTML bewerken" aan te passen. Als je daarna je navigatiebar zou missen kan je nog steeds via de Blogger hoofdpagina het stukje CSS uit je code halen. Je kan natuurlijk ook meteen kiezen om een nieuw sjabloon te maken of een voorgemaakt te gebruiken.

/* hide navigation bar */
#navbar
{
height:0px;
visibility:hidden;
display:none
}


Bron : ludhyana blog

RSS logo's

blog_rss4.jpg
Ben je ooit al is op zoek gegaan naar een RSS afbeelding die bij de inkleding van je website past? Deze sympathieke Russische blogger heeft ze alvast allemaal is onder mekaar gezet.

Ook al heb je niet direct een nieuw logo nodig is het toch de moeite om is een kijkje te nemen naar deze meesterwerkjes van de vrije tijd ;-)

Humor : Bill Bailey

Via Moqub kwam ik bij de kathmann blog uit waar ik een filmpje zag staan van Bill Bailey.
Wie is dat zou je je afvragen? Wel dat is een vraagje voor Wikipedia!
Hier is alvast één van zijn sketches op YouTube, andere kan je hier terugvinden.

OCLS Library Defender



site_ocls_game1.jpg site_ocls_game4.jpg site_ocls_game5.jpg
site_ocls_game6.jpg site_ocls_game3.jpg


Het OCLS (Orange County Library System) uit de Amerkikaanse staat Florida heeft een originele manier gevonden om hun aanbod aan de man te brengen. Ze doen dit namelijk via een game die afhankelijk van de items die je onderweg opraapt toelaat om onderdelen van de collectie te ontdekken.

De collectie onderdelen zelf zijn volgens het spelletje gestolen geweest door aliens die uit zijn op de kostbare informatie van de bibliotheek. Waarna je zelf een missie onderneemt om naar hun planeet te gaan en de gestolen items (CD's, artikels, boeken, ed.) terug te halen.Je maakt hierbij gebruik van de F en G toetsen om te schieten en een schild op te werpen. De spatiebar helpt je bij het springen wat nodig zal zijn want vele items liggen net dat ietsje buiten je normale springbereik. Verder beweeg je je voort via de links, rechts pijltjes.

Met het bijhorende promotiefilmpje dat je hieronder kan bekijken.

Bron : Library Lingo

Duitse uitgever komt met Wiki-boek

‘Papier verdwijnt waar digitaal verschijnt.’ Deze populaire mantra, die op menig kantoor klinkt, doet vermoeden dat steeds minder papier bedrukt wordt. Niets is minder waar. In het internettijdperk is het boek ongekend populair. In 2007 werden 45 miljoen Nederlandstalige boeken verkocht. Dat was een record.

Internet leidt dus niet tot minder ‘papieren’ boeken. Het web draagt zelfs actief bij aan het verschijnen van nieuwe uitgaven. Zo geeft het Duitse uitgeefconcern Bertelsmann in september een papieren versie van Wikipedia uit.

wiki-boek.jpegHet boek Wikipedia-Lexikon in einem Band bevat korte artikelen over de 50.000 termen die het afgelopen jaar het meest gelezen zijn in de Duitstalige versie van Wikipedia. De teksten in het boek zijn gebaseerd op het digitale naslagwerk, dat wordt gepubliceerd onder een zogeheten vrije licentie. Iedereen mag de teksten gratis overnemen mits de bron wordt genoemd.

Van de verkoop gaat één euro per boek naar de stichting Wikimedia, die de uitgave van Wikipedia verzorgt. Het Wikipedia-boek kost 19,95 euro. Voor die prijs krijgt de lezer een gebonden uitgave met ongeveer duizend pagina’s en duizend afbeeldingen, belooft de uitgever. Als het boek een succes wordt, wil Bertelsmann jaarlijks een Wikipedia-lexicon uitgeven op basis van de meest populaire zoektermen.

Meer bij de bron : NRC van 21 mei 2008

Misdaadroman populairste boekgenre in Nederland

Misdaadromans behoren tot het populairste genre boeken in Nederland. Zowel klanten van de boekhandel als bibliotheekleden geven aan dat een kwart van de boeken die zij lezen tot dit genre behoort.

,,Spannende boeken worden het meest gekocht, het meest geleend en het meest gelezen'', zei directeur Henk Kraima van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Hij maakte de cijfers bekend op de presentatie van de Maand van het Spannende Boek in juni. De hele maand staat in het teken van thrillers. Het thema van deze twintigste editie is Wetenschappers tegen de Misdaad. Wie meer dan 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, krijgt het geschenkboekje Onbegrepen van succesauteur Karin Slaughter cadeau. Het boekje verschijnt in een ongekend hoge oplage van 740.000 exemplaren. Vorig jaar werd het geschenk 637.000 keer verspreid.

Bron : NRC van 21 mei 2008

Meer 2.0 via Google Friend Connect

Het zoeken naar middelen om je site meer sociaal te maken is gedaan. Je moet je bezoekers niet telkens een nieuwe account meer laten maken. In plaats daarvan maak je gebruik van Google Friend Connect.

Deze nieuwe dienst laat je toe om meer interactie op je webstek te krijgen door de gebruikers te laten inloggen met hun AOL, Google, OpenID, and Yahoo! accounts.

Maar door middel van APIs kan je ook op een veilige manier met je contacten op Facebook, Google Talk, hi5, LinkedIn, orkut, Plaxo en soortgelijke.



Bron : Google Blog van 12 mei 2008

Een nieuwe J.K. Rowling

Er is een nieuwe J.K. Rowling opgestaan. Het is de mormoonse huisvrouw en moeder van drie kinderen Stephenie Meyer uit Arizona. Ze verkocht al zeven miljoen boeken en stootte daarmee in de Verenigde Staten Harry Potter al van de bovenste plek op de bestsellerlijsten.

Er verschenen inmiddels drie boeken van Meyer: Twilight, Nieuwe maan en Eclips. Het vierde boek is op komst. Net als Harry Potter zijn het vervolgverhalen. Dit keer niet over een tovenaarsleerling maar over een meisje, vampieren, weerwolven en een onmogelijke liefde.

Het verhaal gaat dat Meyer in het najaar van 2003 een visioen kreeg over een aantal personages en er vervolgens de boeken over is gaan schrijven.

Officieel zijn het boeken voor kinderen vanaf vijftien jaar, maar het schijnt dat volwassenen er ook van smullen.

In Nederland wordt Meyer uitgegeven door uitgeverij Sjaloom. De eerste twee boeken zijn verschenen. De Nederlandse vertaling van het derde boek verschijnt in het najaar.

Bron : Z24 van 14 mei 2008
Zie ook : Stephenie Meyer op Wikipedia

KUL's Ludit : Internet gebruiksuitleg

logo_kuleuven_ludit.2jpg.jpg


De site van de KUL herbergt ook het LUDIT onderdeel dat haar gebruikers zo goed mogelijk probeert te begeleiden doorheen het internet.

  • Beveiligingssoftware (presentatie)

  • E-mail

  • FTP

  • Nieuwsgroepen

  • World Wide Web


  • Hiervoor heeft ze oa. rond deze thematieken een algemene en specifieke uitleg uitgewerkt waarmee je de nodige achtergrond informatie krijgt, maar ook stapsgewijs word geholpen in het opzetten van de aangeraden software. Die pagina kan je hier terugvinden. Voor meer informatie over hoe je aan een schoonmaak op je computer begint kan je best bij HijackThis een kijkje nemen.

    Duitsland herdenkt nazi-boekverbrandingen

    Duitsland herdenkt de boekverbrandingen die de nazi’s vandaag 75 jaar geleden begonnen. Op de avond van 10 mei 1933 verwijderden studenten en professoren van de Berlijnse Kunstacademie alle boeken geschreven door ongewenste schrijvers uit de bibliotheek en verbrandden die op een plein midden in Berlijn.

    Ook op andere plekken in het land werden brandstapels opgericht.

    In totaal gingen 35.000 boeken in vlammen op, van zo’n 130 schrijvers. Boeken van joden als Sigmund Freud en Walter Rathenau, communisten Marx en Lenin, of van “ontaarde” schrijvers als Brecht en Mann. Ook monografieën over moderne kunstenaars als Marc Chagall en Paul Klee gingen verloren.

    De in Berlijn wonende pacifist Erich Kästner zag persoonlijk hoe zijn boeken vernietigd werden.


    Meer bij de bron : NOS journaal van 10 mei 2008

    ALA's lijst met belaagde boeken groeit aan

    boek_tango_makes_three.jpgVoor het tweede jaar op rij zijn er bij de Amerikaanse bibliotheken het meeste klachten binnengekomen over een boek waarin het verhaal centraal verteld wordt van twee homoseksuele pinguins in de zoo van New York. Het boek staat bovenaan de lijst die de Amerikaanse associatie van Bibliotheken jaarlijks samenstelt gebaseerd op klachten van ouders en bibliothecarissen.

    Andere literaire werken waar heel wat klachten over kwamen zijn 'De Avonturen van Huckleberry Finn' (racisme) en 'Het Gouden Kompas' (anti-religieus).'And Tango Makes Three' werd geschreven door Justin Richardson en Peter Parnell en werd door de Amerikaanse bibliotheken toen uitgeroepen tot het beste kinderboek.

    Het boek vertelt het verhaal van twee mannetjespinguins die zich ontfermen over een bevrucht ei uit de dierentuin van New York. Volgens de klagers zou het boek homoseksualiteit promoten en is het niet geschikt voor lezers uit de doelgroep. Het aantal klachten is wel gedaald van 564 in 2006 tot 420 in 2007.

    Bron : MSNBC van 27 augustus 2007 en GayLive van 8 mei 2008

    Google filtert berichten nu ook op tijd

    google_search_time2.jpg

    Je kan nu ook in Google Web Search (voor de meesten bekent als kortweg Google) op zoek gaan naar recente berichten. Daarvoor moet je eerst je zoekopdracht ingeven en vervolgens "&as_qdr=d" (zonder de " tekens) achteraan de resultatenlink zetten. Ter illustratie een gewone zoekopdracht in Google en ééntje met de extra parameter.

    Wellicht is deze functie een uitgewerktere functionaliteit die Google ons via Google Trends ook reeds liet kennismaken. Google Trends laat je namelijk toe om de intensiteit en het voorkomen van door jou bepaalde onderwerpen te overzien in een tijdschema.

    Bron : Michel Van der Ven en zijn bericht op T-zine van 5 mei 2008

    OBA reeds één jaar op second life

    second_life_openbare_bib_amsterdam.jpgDe Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), heeft zijn virtuele bibliotheek op Second Life (SL) in mei 2007 geopend. In deze wereld is alles mogelijk, heeft Harry Mulisch eindelijk zijn Nobelprijs en kan men gratis boeken halen uit een automaat.

    De Second Life bibliotheek is geheel in stijl van SL een ontdekbibliotheek geworden met virtuele grapjes en is vooral een ontmoetingsplaats voor Second Life bezoekers in een veilige niet commerciële omgeving.

    Troeven van de OBA in SL zijn :
  • Gratis witte fietsen

  • Herman Brood ruimte

  • Harry Mulisch ruimte

  • Skydive-eiland (gratis parachute)

  • Bibliotheekplein (zitjes, muziek via koptelefoons, een bezoekersteller, de OBA nieuwsbrief)

  • Strandbieb waar men rustig kan lezen en echt kan schaken tegen elkaar.


  • Meer hierover bij volgende bronnen : Openbare Bibliotheek Amsterdam, Second Life Crew en Google Nieuws

    Luminotes : WYSIWYG wiki

    logo_luminotes.pngis een WYSIWYG wiki dat als een persoonlijke notebook kan gebruikt worden voor het organiseren van notities en ideëen. Groot voordeel bij deze wiki is dat je geen speciale opmaak of codes hoeft te kennen om ermee te werken. Je hoeft er ook geen software voor te installeren je kan zo beginne typen.

    Basiscursus informatievaardigheden

    KUL_informatievaardigheden.gif
    De wereld ondergaat een ware stortvloed aan informatie. Het is als student niet altijd even makkelijk om hierin je weg te vinden.

    Met deze webcursussen informatievaardigheden willen we je aanleren hoe je op een efficiënte manier informatie kunt opzoeken, selecteren en evalueren.

    Deze vaardigheden zijn niet enkel nuttig tijdens je studies bvb. bij het schrijven van een wetenschappelijke paper, maar passen in een breder kader van levenslang leren.

    Ook in je latere leven en loopbaan zal je immers in staat moeten zijn om je mannetje te staan in onze steeds groeiende informatiemaatschappij.

    Bron : KUL Campusbibliotheek Arenberg

    - Copyright © infocaris