Archive for juni 2008

Digitalisering doorheen de jaren

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek maakte dit filmpje rond het digitaliseren van collectie stukken. Hiermee begrijp je al beter wat er allemaal komt bij komt kijken wanneer men van digitalisering spreekt.

VCOB + Cultuur Lokaal = LOCUS + "Bibnet"

Vanaf 1 januari 2009 gaan het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) en Cultuur Lokaal samen als LOCUS door het leven. Dit nieuwe steunpunt komt er op vraag van minister Bert Anciaux. De twee organisaties hebben de weg naar dit nieuwe steunpunt in overleg met hun partners zelf kunnen uitstippelen.

LOCUS staat voor "Lokaal, Cultuur en Steunpunt" en heeft bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra onder haar hoede. Ze legt ook meer nadruk op de eigenheid van elke stad of gemeente: "cultuur schrijft overal een eigen verhaal, in grote steden met veel cultuurhuizen tot gemeenten met weinig cultuurprofessionals".

Bovendien zal een groot deel van het huidige VCOB een nieuwe organisatie gaan vormen die zich uitsluitend zal bezighouden met de digitale bibliotheek Vlaanderen. Die dichter bij de Vlaamse overheid zal opereren en mogelijk door het leven zal gaan onder de naam Bibnet.

Meer hierover bij steunpuntinverandering.be.

Blogger in draft

Na de verbeterde versie met nieuwe middelen in Gmail is er nu ook de "Blogger in draft".

Deze versie laat je net zoals bij Gmail heel wat nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te gebruiken.

Enkele van deze nieuwtjes zijn :
  • in-line commentaren : dat je zonder pop-up toelaat te reageren
  • import en export functionaliteit
  • een nieuwe bericht editor
  • een star ratting systeem dat je toelaat het bericht naar waarde te beoordelen.
Persoonlijk vind ik die verbeteringen wel praktisch, al moet je bijvoorbeeld wel ervaren dat als je afbeeldingen toevoegd je die door te slepen wel op de juiste plaats kan krijgen. Wat ten opzichte van vroeger een grote verbetering is. Meer over deze evoluties kan je via de Blogger in draft blog volgen.

Internet in de bib, richting digitale bibliotheken.

Ik heb ondertussen vernomen dat ik met vlag en wimpel geslaagd ben voor mijn eindwerk. Dat als titel "Eindwerk in de bib, richting digitale bibliotheken" draagt en dat ik met veel plezier met jullie wens te delen.

Waarover dit juist (de titel is een serieuze hint) gaat kan je uit het abstract halen dat je op deze pagina kan lezen. Naast het abstract heb ik daar ook het hele eindwerk integraal te downloaden gezet. Alvast veel leesplezier :-)

Belgica@kbr.be

De KBR, die ook als de Koninklijke Bibliotheek van België door het leven gaat, heeft haar prototype van de virtuele bibliotheek (Belgica@kbr.be) voorgesteld.

Normaal gezien start deze nog voor december van dit jaar. Het project , waarvoor in totaal 100 miljoen euro nodig is, kadert in de nakende lancering van "Europeana", de Europese digitale bibliotheek.

Deze virtuele bibliotheek heeft verschillende doeleinden. Zo wil men komen tot een volledige en unieke inventaris van het patrimonium en ze van thuis uit raadpleegbaar maken.

Hierdoor worden de meest kwetsbare stukken beter beschermd omdat ze minder geraadpleegd zullen worden en men de kans krijgt om de waardering voor het eigen patrimonium te vergroten.

Inhoudelijk bestaat deze uit vier groepen: erfgoedcollecties, een referentiebibliotheek, kranten en virtuele tentoonstellingen.

Bron : De standaard en De Redactie

Ode aan de internetvisie van Paul Otlet

Een artikel in de krant de 'New York Times' brent een postume ode aan de vergeten Belgische wetenschapper Paul Otlet. Die u misschien beter bekend is van zijn in Bergen gelegen Mundaneum of van zijn plannen om een nieuwe wereldstad te bouwen die alle geleerden en hun kennis zouden verenigen. Zijn hedendaagse collega's noemen hem dan ook een internetpionier uit de eerste helft van de vorige eeuw.




Bron : Het Nieuwsblad met dank aan Kochanie

Google kan je Gmail schrappen

De oproep van de gemeente Overijse om iedere handelaar aan te geven die affiches in een andere taal dan het Nederlands uithangt via een e-mailadres van Gmail (taalklacht@gmail.com), gaat in tegen het gebruik van de voorwaarden van dat e-mailsysteem. Het gratis e-mailsysteem is ontwikkeld door internetreus Google.

Google prijst het strikt persoonlijk gebruik van de e-maildienst, het respect voor de wettelijke en nationale voorschriften en het verbod om mensen lastig te vallen of aan te sporen tot laster. Google zou dus het e-mailadres kunnen schrappen.

Bron : HLN

open kortfilms

Big Buck Bunny vertelt het verhaal van een reuze konijn met een hart dat groter is dan hemzelf. Wanneer er op een zonnige dag drie knaagdieren hem komen lastig vallen verandert er iets ...


Elephants Dream is het verhaal van twee vreemde karakters verkennen van een grillig en schijnbaar oneindige machine.

De oudste, Proog, fungeert als een tour-gids en beschermer, die met plezier de bezienswaardigheden en de gevaren van de machine aan zijn aanvankelijk nieuwsgierig, maar in toenemende mate sceptisch protege Emo.

Naar mate hun reis vordert ontdekken we tekenen dat de machine niet alles is dat Proog dacht dat het is. Zijn gidsen neemt dan ook een wanhopige aspect aan.

Zoomii : Amazons virtuele boekenwinkel

Om je zo gericht mogelijk te laten zoeken heeft de Amazon een nieuwe website opgezet die je een ander perspectief bied om mee te zoeken. Zo kan je vanaf Zoomii de boeken per onderdeel bekijken, net zoals je dat in de winkel zelf zou doen.

RSS-feed nu via feedburner

Om het RSS-adres eenvoudig en kort te houden heb ik het adres via FeedBurner omgeleid. Een mooie extra hierbij is dat ik op die manier weer wat extra statistische gegevens kan krijgen van het gebruik van de link.

http://feeds.feedburner.com/infocaris

Als kers op de taart is dit bedrijfje sinds enige tijd eigendom van Google waardoor we naar de toekomst toe nog wel wat mooi dingen mogen verwachten van en met deze dienst.

Zattoo : gratis TV kijken

Zattoo geeft je de mogelijkheid om naar TV zenders te kijken zonder dat je daarvoor naast je fysieke aansluiting op de kabel, je satelliet of het IP-adres van je internet verbinding nodig hebt.

Een mogelijke vergelijking met Babelgum of Joost gaat hier niet op omdat niet zozeer programma's op zich worden gedeeld maar wel TV-zenders.

Al zijn er natuurlijk wel TV-zenders die dit zelf wel opdelen, jammer genoeg beperken die dit internet aanbod wel tot hun doelgroep. Hierdoor blijven ze vaak binnen een land zelf en blokkeren ze aan de hand van je ip-bereik je toegang om dit materiaal te bekijken buiten die landsgrenzen. Een goed voorbeeld daarvan is Hulu.

Boekegem 2008 in een totaal nieuw kleedje

Boekegem, de promotiecampagne voor het openbaar bibliotheekwezen in Oost-Vlaanderen steekt vanaf dit jaar in een totaal nieuw kleedje. Radio 2 Oost-Vlaanderen stelde eerder deze maand het nieuwe concept van Boekegem voor in de publieksstudio van het Omroepgebouw.

Boekegem 2008 wordt opnieuw een actie van Radio 2 Oost-Vlaanderen in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen en de Oost-Vlaamse bibliotheken.

Die nieuwe formule mocht al eens, ook al bleek de weg naar Boekegem, zelfs na 20 edities, nog altijd heel erg succesvol én uniek in Vlaanderen. Dat bewezen de bijna 17 000 deelnemers aan de wedstrijd!

Meer bij de bron : Zangtalent.be

Enkele beelden van Boekengem 2007 te Zulte :


Anciaux investeert 550.000 euro in bibliotheekwezen

Minister van Cultuur Bert Anciaux (Vl.Pro) wil dat nog meer mensen van de bibliotheken in ons land kunnen gebruik maken. Hij investeert jaarlijks 550.000 euro om boeken te bezorgen in 208 verschillende instellingen.

Op dit ogenblik worden zo'n 60.000 mensen in instellingen in ons land bediend door vrijwilligers die boeken naar hen toebrengen. De bedoeling is na verloop van tijd 150.000 gebruikers te bereiken, met onder meer voorleesmomenten en andere sociale contacten.

Meer bij de bron : HBVL

Politieke steun voor kleine Antwerpse bibliotheken

De Antwerpse VlaamsProgressieven, de voormalige partij Spirit, blijven de kleine Antwerpse bibliotheken verdedigen. 'Er ligt nu een plan op tafel waarbij het aantal openingsuren voor kleinere filialen drastisch wordt teruggeschroefd', zegt voorzitter Joris Giebens.

Dat bedrijfsdirecteur Bruno Verbergt de vermindering van het aantal openingsuren in wijkbibliotheken afdoet als een peulschil, zet kwaad bloed bij Giebens en co.

'Onder het mom van efficiëntie en klantvriendelijkheid wordt de bibliotheekbezoeker in de wijken en de districten gewoon in de kou gezet. Daardoor zal op termijn door de schepen kunnen aangetoond worden dat ze niet rendabel zijn, en dus maar beter sluiten.'

Bron : Het Nieuwsblad

Boekenbeurs beïnvloedt koopgedrag niet


De invloed van de Antwerpse boekenbeurs op het koopgedrag van leesfanaten is verwaarloosbaar. Ook mensen die niet naar de boekenbeurs komen, kopen regelmatig een boek. En verwoede bibliotheekbezoekers zijn niet te beroerd om in de buidel te tasten voor een stukje proza.

Dat hebben twee studenten van de Universiteit Antwerpen ontdekt toen ze in opdracht van organisator Boek.be een studie rond de Antwerpse boekenbeurs maakten in het kader van een masterscriptie Cultuurmanagement.

Meer bij de bron : HLN

100 Lifehackingtips voor prettig en efficiënt werken

Door het lezen van dit blogbericht van mijn Nederlandse collega Essen2punt0 heb ik eveneens het e-boek "100 Lifehackingtips voor prettig en efficiënt werken" ontdekt.

Je kan het hier downloaden of hier kopen in boekvorm.

Geïnteresseerd in LifeHacking?
Dan kan je hier een (weliswaar Engelstalig) overzicht vinden.

Alltop : webgids op z'n NetVibes

Alltop.com gaat op zoek naar websites die passioneel bezig zijn met het verhalen rond een welbepaalde onderwerp (blogs en site nieuws). Net zoals bij een webgids dus? Niet helemaal, bij een webgids moet je namelijk naar de site zelf gaan om te kijken of die ook effectief interessant en nuttig is.

Deze site pakt dit aan door sites op te nemen waarbij je de laatste berichttitels kan lezen en een je een korte teaser te zien krijgt als je op de link gaat staan (zoals in NetVibes).

Hun doel omschrijven ze als volgt : "We proberen het on-line lezen te verbeteren door het zowel tonen van verhalen van sites die je reeds bezoekt en je te helpen bij het ontdekken van nieuwe die je nog niet kende. Ons doel is met andere woorden het stoppen van de internet stagnatie door het voorzien van rss zonder frustraties (aggregation without aggravation)."

on-line media conversie

Movavi is de auteur van verscheidene audio- en video conversie programma's. Deze kunde bieden ze nu ook on-line aan. Je kan er zowel eigen off-line bestanden uploaden, als links naar zo'n on-line materialen. Die je na de conversie kan gaan downloaden vanop de locatie die je krijgt doorgemailt.

Denk er wel aan dat je elk aangeboden fragment niet groter dan 100 megabytes mag zijn en maximum 10 minuten lang is. Je krijgt bij meerdere bestanden wel de optie aangeboden om ze samen te voegen, zodat die beperking min of meer gecompenseerd wordt.

Vergeet ook niet dat er nog andere gebruikers van deze dienst gebruik maken waardoor het soms al wat langer zou kunnen duren eer iets geconverteerd geraakt, afhankelijk van de drukte van dat moment.

FireFox 3 is (bijna) uit

De lang aangekondigde FireFox 3 is uiteindelijk uitgekomen maar door het overweldigende succes lag de site even plat. Een beetje raar als je weet dat je zoveel volk mag verwachten.

Maar ondertussen is die toch wel weer in gang geraakt en is de pagina van uitzicht veranderd om de overgang van 2 naar 3 nog meer luister bij te zetten.

Mozilla FireFox 3 kan je hier downloaden ... al is dat voorlopig nog steeds de 4e beta versie. Dringend tijd dat ze die is zouden aanpassen naar de juiste bestanden.

Zolang je bij installatiebericht mei 2008 blijft zien en er bij de aangepaste installatie "beta 4" blijft staan is het dus nog steeds niet de finale versie. Ik heb alvast een mailtje gestuurd naar de mensen van FireFox om ze op daarvan op de hoogte te brengen.

Creatief puzzelen met NeoCube

Deze kleine bolletjes, NeoCube geheten, kan je op een vrij vlotte manier aan mekaar laten hangen zodat je zelf de vormen die het anneemt kan bepalen. Het filmpje hieronder zal dat verduidelijken.



Bron : Dit draadje uit het UserBase forum.

The Open Library


The Open Library is een initiatief van The Internet Archive. De bedoeling hierbij is dat elk ooit gepubliceerde boek een webpagina zou krijgen.

Om dit te kunnen uitwerken is er een speciale database ontworpen die deze enorme hoeveelheden aan data kan verwerken. Mensen die wensen bij te dragen aan dit project kunnen dit via de dynamische wiki interface doen.

Voorlopig staat de teller op zo'n 30 miljoen bestanden waarvan er zo'n 13,4 miljoen reeds raadpleegbaar zijn. Je kan eveneens volledige werken doorzoeken uit zo'n 230000 gescande boeken.

De verbeterde Twitter heet Plurk

Plurk is een micro-blogging systeem dat veel van twitter weg heeft, met het verschil dat Plurk zich op een tijdsbalk uit, zodat je de berichten vlotter kan plaatsen in de tijd. Het laat dit zien door het op een tijdsbar te zetten, zoals het bij TimeTube wordt getoond. Maar dat laat ik je zelf ontdekken via het onderstaande filmpje.

Verweesde werken herwinnen vrijheid.


Er is een akkoord over het auteursrecht op "verweesde werken". Werken waarbij het om verscheidene redenen moeilijk of onmogelijk is om contact op te nemen met de auteur. Hierdoor kan bijvoorbeeld een goeie 40% van de British Library niet digitaal verwerkt worden.

Daarom hebben bibliotheken, archieven en rechthebbenden in aanwezigheid van commissaris Viviane Reding een overeenkomst weten te sluiten.


Door dit akkoord wordt de deur geopent voor de digitalisering en het publiekelijk toegankelijk maken van deze grote hoeveelheid aan boeken, films, fotografiën en liedjes.

Bron : Europese Commissie

Leeftijdsgrens voor boeken stuit op protest

In Groot-Brittannië denken heel wat uitgevers eraan om boeken te voorzien van advies voor de geschikte leeftijd. Met de bedoeling om zo het vertrouwen van de consument te vergroten.

Maar verschillende auteurs zien dat niet zitten en ze krijgen daarbij de steun van heel wat schrijvers, illustratoren, bibliothecarissen, leraars, uitgevers en boekhandelaars uit de Angelsaksische wereld. 'Boeken moeten lezers verwelkomen, niet uitsluiten', is hun motto.

Tachtig auteurs publiceren vandaag een open brief in het magazine The Bookseller. 'Elk kind is uniek, net als elk boek. Een precies oordeel over de geschiktheid voor een bepaalde leeftijd, is onmogelijk te vellen. "Zo'n oordelen zijn erger dan nutteloos", zeggen ze. Ze stippen ook aan dat kinderen zich snel gestigmatiseerd voelen, en zeker niet met 'kinderachtige' boeken gezien zullen willen worden.

Bron : Boek.be en Het Nieuwsblad

Boeken lezen versterkt het verlangen

Female Hypoactive Sexual Desire Disorder (HSDD) of verminderd seksueel verlangen bij vrouwen is een van de thema’s op de jaarlijkse meeting van de International Academy of Sex Research (IASR) die dit jaar in Leuven plaats heeft. Tot nog toe wijzen dokters en seksuologen het onvolkomen of afwezige verlangen toe aan psychische of psychosociale factoren.

Vrouwen die weinig erotische verbeelding hebben vinden niet de weg naar hun eigen verlangen. Zo zou het lezen van boeken, poëzie en biografieën een wereld voor hen kunnen doen opengaan en erotische fantasieën oproepen die op hun beurt het verlangen in gang zetten.

Bibliotherapie vormt dan ook een mogelijke behandeling voor HSDD en Alexandra Hubin van het Institut d’Etudes de la Famille et de la Sexualité in Louvain-la-Neuve komt ze toelichten. Momenteel loopt ook een zeven maanden durend onderzoek naar het effect van bibliotherapie bij HSDD.

Een algemene studie bij vrouwen toonde eerder reeds aan dat 73,5 procent van vrouwen na het lezen een seksueel verlangen voelde. Of zoals auteur F.Spufford al stelde: ‘Het plezier van lezen is niet alleen dat boeken je de wereld binnenleiden maar ook dat ze je bij jezelf brengen.

Bron: e-Alumni KULeuven
en 6minutes.be

ikwilietsleren.nl brengt leerzame filmpjes

Na 5min.com, de zelfverklaarde videopedia, die je uitleg in beeld verschaft komt ikwilietsleren.nl op de proppen.

De door de Vereniging van Openbare Bibliotheken opgezette website bevat beknopte informatie over leermogelijkheden, ingedeeld naar de manier waarop de cursus/opleiding wordt gegeven.

Het doel van de website is om de kennis van de gebruikers over de vele mogelijkheden om te (blijven) leren te vergroten en zo de mensen enthousiast te kunnen maken voor een cursus of opleiding.

Creative commons boek is bestseller

Afgelopen week klom het kinderboek Little Brother van nummer 9 naar nummer 8 in de lijst met bestverkopende boeken volgens de Amerikaanse kwaliteitskrant New York Times.

Inhoudelijk is het boek niet significant anders dan andere kinderboeken, zij het wellicht dat het een futuristische techno-thriller is voor een jongere doelgroep.

Het unieke aan het boek is echter, dat het is uitgegeven onder een Creative Commons-licentie. Dat is een liberale vorm van auteursrecht. De maker kan per werk aangeven in hoeverre er exclusiviteit rust op de auteursrechten.

Auteur Doctorow, ook bekend als blogger op BoingBoing.net, koos ervoor het boek gratis downloadbaar te maken in tal van formaten. Bovendien mag iedereen die dat wil het boek be- en verwerken én het weer uitgeven. De enige restrictie is dat de herverspreider geen geld mag vragen voor de distributie.

Deze toppositie in de NY Times-boekenlijst bewijst de levensvatbaarheid en, daarmee, het succes van Creative Commons. Creative Commons wordt niet enkel gebruikt voor boeken, maar veelal ook op weblogs, digitaal uitgegeven verhalen, muziek, video's en steeds wat vaker bij wetenschappelijke publicaties (Science Commons).

Meer bij de bron : Emerce.nl

Blogger aan Google Analytics toevoegen

Ik heb Google Analytics redelijk recentelijk leren gebruiken en het geeft een pak informatie weer rond de bezoekers van je website ... of blog. Want buiten je eigen domein kan je er ook andere links naartoe laten gaan, zolang ze een stukje code in zich hebben die hen aan deze Google dienst kan laten identificeren. (W3C bied hier een alternatief aan met zijn W3Counter, maar die zou niet zo uitgebreid zijn.)

Om jullie een gedacht te geven van wat Google Analytics juist allemaal doet heb ik naar goede gewoonte hieronder een filmpje toegevoegd dat dat illustreert.

Indien je nog Google account hebt moet je je uiteraard eerst inschrijven. Daarna kan je met diezelfde login nog een hoop andere diensten gebruik maken.


Haal je Google Analytics Code op

  1. Login in Google Analytics via http://google.com/analytics/ en je komt op de settingspagina.
  2. Klik op "websiteprofiel toevoegen".
  3. Kies voor "Een profiel toevoegen voor een nieuw domein".
  4. Geef de URL van website of blog in.
  5. Selecteer het land, zijn tijdzone en klik vervolgens op finish.
  6. Je krijgt dan een stukje code dat je op je website moet zetten of er de referentiecode van moet invullen als het om bijvoorbeeld Google Sites of een CMS als Joomla gaat.

    De code zelf ziet er zo uit :


  7. Selecteer (ctrl a) en kopieer (ctrl c) dan ook hetgeen je nodig hebt.

Voeg de code toe aan je Blogger Blog

  1. Login in Blogger via http://www.blogger.com/ en je komt op het dashboard uit.
  2. Klik op "Indeling" en kies vervolgens de 3e tab "HTML bewerken".
  3. Je krijgt nu je html code te zien van je Blogger account.
    Scroll tot je helemaal onderaan staat en daar zou je het volgende moeten zien staan.




Google Analytics Code hier



  1. Plaats deze voor de tag door middel van plakken (ctrl v).
  2. Klik vervolgens op Sjabloon opslaan en je krijgt "De wijzigingen zijn opgeslagen. Blog weergeven"

Na puntje 6 ben je helemaal klaar en heb je zojuist de Google Analytics code aan de je blog toegevoegd waardoor deze je blog kan herkennen en hier statisiteken voor kan bijhouden.

Ter controlle

  1. Ga terug naar http://google.com/analytics/.
  2. Naast de url van je blog nu "Gegevens ontvangen" of "tracking niet geïnstalleerd" staan.
  3. Bij dat laatste kan je best de status van je Analytics controle nog is nakijken, vergeet ook niet dat dit soms wel een 5-10tal minuten kan duren eer Google Analytics de code ook gevonden heeft, wees dus geduldig.

Laat je muis de nodige knoppen autoselecteren.

Een handig truckje om sneller en efficiënter te kunnen werken is om er voor te zorgen dat je muis automatisch op de nodige knop komt te staan. Het onderstaande filmpje toont hoe je dit in Windows Vista kan doen. Ook XP gebruikers kunnen dit toepassen.

zoeken.bibliotheek.be goes 2.0

Sinds vrijdag 7 juni bevatten zoeken.bibliotheek.be en muziek.bibliotheek.be enkele nieuwe toepassingen, namelijk : RSS-feeds, verwijzingen (Google Books, LibraryThing, Muziekweb), Last.fm luistersuggesties, Wikipedia verklaringen, bookmarking venster (rechts onderaan), opname van allerlei relevante prijzen en widgets.

Misschien mogen we daar binnenkort nog meer van dat soort moois terugvinden. Enkele van de eigen ideetjes voor een verdere uitwerking zijn zoal ...
  • Het koppelen van de gemeentenamen aan :
    de link naar die gemeente (bvb. via Pinakes.be),
    de bibliotheek website die die gemeente bedient,
    de aangrenzende bibliotheken,
    de catalogus link (bvb. via bibliotheeknetwerk.be),
    de mogelijke blog links, ...
  • Wiki-achtige mogelijkheid om record verbeteringen/toevoegingen voor te stellen via de website of rechtstreeks vanuit het eigen bibliotheeksysteem.
  • Verwijzingen naar bibliothecarium.org voor de daar uitgelegde trefwoorden.
  • Een eigen instelbaar profiel zoals bij mijnbibliotheek.nl?
  • Overzichten naar relevante links voor de bibliotheken, zoals de beschikbare RSS-feeds die je zou kunnen terugvinden door bijvoorbeeld te zoeken op "bibliotheek rss".
  • Weblinks toevoegen bij termen zoals "FireFox" samen met een link naar de gebruikershandleiding van Socius.
  • ...

Feeds weergeven via Google API

De Google AJAX Feed API laat je toe om RSS feeds toe te voegen aan een webpagina. Hieronder kan je zien hoe je er mee kan omgaan. Wel knap hoe er zo voor elke toepassing van Google wel een filmpje terug te vinden is op YouTube. Meer en andere API's (Google Books, Maps, News, Search).

WikiDumper

Heb je je ooit al afgevraagd wat er zoal niet in Wikipedia werd opgenomen? Wel dan is Wikidumper iets voor jou. Deze blog toont je namelijk onderwerpen die ter verwijdering gemarkeerd staan in de bekende encyclopedie.

Tag Galaxy

TagGalaxy is een mashup die je toelaat om Flickr foto's op te zoeken en te bekijken door middel van een mindmap structuur. In dit geval zijn de tags als planeten binnen heelalen.



Bron : ZB Digitaal

Californication

De meeste onder jullie zullen bij het lezen van die titel automatisch gedacht hebben aan het liedje (clip, live) van de Red Hot Chili Peppers dat eveneens zo heet. Maar die hebben niks met deze serie te maken.

Het hoofdpersonage, gespeeld door David Duchovny (bekend van de X-Files), speelt de rol van een aan sex en drugsverslaafde novellist speelt die worstelt met het opvoeden van zijn dochter en de problemen met zijn ex-vrouw.

Meer over deze serie via IMDB.com en TV.com.

Standaard voor e-books komt eraan

Goed nieuws voor de fans van de e-book. De Open eBook Authoring Group heeft specificaties voor een standaard voor elektronische boeken gepubliceerd op haar site. In die groep hebben de verschillende producenten van e-books zitting: EveryBook, Glassbook, Librius, SoftBook en NuvoMedia (de makers van Rocket eBook).

Elke producent gebruikt nu nog een eigen formaat, wat het uitwisselen van informatie lastig maakt. In oktober 1998 drong Microsoft aan op een standaard, om dit soort moeilijkheden en onduidelijkheden te voorkomen. Nu is de eerste stap gezet en hebben de makers van e-books in samenwerking met Microsoft de Open eBook 1.0 standaard gepubliceerd.

Meer bij de bron : Webwereld.nl

BrowseAloud helpt laaggeletterden

Het gratis te downloaden voorleesprogramma van BrowseAloud helpt je bij het lezen van gewone en beveiligde webpagina's. Waardoor ook pc-banking niet uitgesloten is. Een handige extra is dat je de voorgelezen stukken ook kunt laten opslaan als een MP3-bestand.



Bron : Nieuwsbank.nl, zie ook hoebereiktuiederen.nl

LisZen : zoekmachine voor bibliotheek bloggers

LISZEN is een zoekmachine voor bibliotheekblogs die vanuit een Amerikaanse bibliotheekopleiding is opgebouwd. Ondertussen omvat de organisatie (LibraryZen) die deze heeft opgezt ook een wiki, blog, trend overzicht voor blogs waarlangs alle geregistreerde blogs zichtbaar zijn en kunnen populaire berichten de hoogte worden ingestemd.



Een ideetje dat eigenlijk ook wel best zou kunnen toegepast worden voor binnen het Nederlandstalige bibliotheek (of verwante) bloggers milieu te lanceren. Eén interface dat je toelaat om ze allemaal te zien, zonder dat er daarvoor iemand zijn blog moet opgeven. De feeds zouden bijvoorbeeld dmv. RSS kunnen worden binnengehaald.



The Librarian 3



De bibliothecaris is er weer met een derde deel dat "The Librarian: The Curse of the Judas Chalice" gaat heten. Als je het personage nog niet kent kan je best de eerste 2 films kijken namelijk : The Librarian: Quest for the Spear en The Librarian: Return to King Solomon's Mines.

Om je toch al een idee te krijgen van wat je van dat personage mag verwachten heb ik er hieronder enkele fragmenten uit de eerste film gezet.




- Copyright © infocaris