Archive for september 2008

e-boeken gratis e-lenen

E-boeken en luisterboeken downloaden doe je meestal niet gratis, maar dat is in de bibliotheek net iets anders.  Je kan er namelijk dit soort werken gratis e-lenen.  Dit gebeurt via het abonnement van de leners die dit kunnen gebruiken om op deze van het bibliotheek portaal af te halen.

Momenteel gaat het om een 250 tal e-boeken en evenveel luisterboeken.  Hierdoor krijgen ook digitale boekvormen dezelfde erkenning als hun fysieke collega's.

Voor de uitwerking hiervan maakte de bibliotheek gebruik van het reeds felgeplaagde DRM systeem.  Hierdoor kan men ervoor zorgen dat de bestanden niet te kopiëren zijn en dat ze na een paar weken onbruikbaar worden.

Voorlopig kan je dit enkel nog in de bibliotheek van Almere, maar ook de bibliotheken van Den Haag, Zaandam, Enschede en Haarlem gaan deze formule binnenkort uitproberen.   Na de testfase zullen ook andere bibliotheken met het speciaal ontwikkelde portaal gaan werken.

Hopelijk zullen de compatibliteitsproblemen met de iPods van Apple tegen dan van de baan zijn geholpen.  Want voorlopig worden deze nog niet ondersteund door de dienst.

Ik ben alvast benieuwd wanneer we gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen zullen mogen verwachten?!

via

beter googlen met firefox

Als fervente Google en Firefox gebruiker zijn extensies die het gebruik van beide verbeteren en aangenamer maken een must.  Daarom dan ook een kort overzichtje van handige extensies voor Firefox 3.

  • Favicons : Om het soort sites dat je zoekt sneller herkenbaar te maken.  Blogger sites hebben zo meestal een icoon met een witte B met een orange achtergrond bijvoorbeeld.

  • Googlepedia : Met deze extensie krijg je ook het meest verwante zoekresultaat in wikipedia te zien aan de rechterkant van je scherm.

  • Google Reader Watcher : Als je op een eenvoudige manier op de hoogte wilt blijven van wanneer er nieuwe berichten aan de feeds die je volgt worden geplaatst.

  • Google Preview : Hiermee krijg je een thumbnail van hoe de sites er juist uitzien voor elk resultaat.

  • Hyperwords : ... geeft je de mogelijkheid om te bepalen in welke bron je extra informatie wenst te gaan halen, te vertalen, te mailen en nog zoveel meer.

  • Email This : Als je soms sites tegekomt die je zou willen doorgeven is dit een handig middel.  Je klikt namelijk op de rechtermuisknop op de bewuste pagina en klikt op doorsturen via bijvoorbeeld Gmail en je hoeft enkel nog het adres in te vullen. (zit ook in Hyperwords)

  • Define : Zoek naar de definitie van het woord dat je hebt geselecteerd aan de hand van de Google "define" functie.  (zit ook in Hyperwords)

  • Gbutts : Maak een overzicht van de gewenste Google diensten die je aan deze lijst wil toevoegen.

  • Greasemonkey : Geeft je de mogelijkheid om script toe te voegen die je het leven eenvoudiger kunnen maken.  Zoals een script waardoor je een wysiwyg interface krijgt bij het reageren op Blogger berichten.

  • Gmail manager : Is vooral handig als je meerdere Gmail accounts hebt en vlot tussen hen onderling wilt schakelen en om te zien of je er mail op hebt ontvangen.

WikiWax

WikiWax is een, index die op dezelfde manier als Google Suggest de mogelijke zoektermen weergeeft die in de collectie aanwezig zijn.
Bovendien kan je ook ingeven dat je naast de standaard Engelse zoekresultaten uit Wikipedia ook de Nederlandstalige krijgt.  Op die manier hoef je maar één keer je term(en) invoeren om te zien in of je er iets in kan terugvinden.

Google Alerts via RSS

Google Alerts is een leuke dienst waarlangs je aan de hand van door jou ingegeven trefwoorden nieuws kan ontvangen.  Deze dienst heeft echter geen rss link en zal dat naar alle waarschijnlijk ook niet zo snel krijgen.


Maar daar heeft Chris9 een oplossing op gevonden.  Hij legt namelijk uit hoe je de berichten naar Blogger kan doorsturen en op die manier een rss-feed kan verkrijgen.  De vertaalde versie hiervan heb ik alvast aan de wiki toegevoegd en kan je hier bekijken.

terminologie : Lorem ipsum

... verwijst naar een proeftekst die men gebruikt bij het uittesten.  De gewoonte ontstond in de 16de eeuw wanneer een onbekende drukker ze gebruikte om er een font-catalogus mee weer te geven. 

Hoewel de tekst er Latijns lijkt uit te zien zijn het eigenlijk nietszeggende woordcombinaties.

Enkele eeuwen later heeft dit gebruik ook zijn ingang gemaakt op het internet, net als zovele andere dingen. 

Google Contacts

Je kan al enige tijd gebruik maken van een verbeterd contactbeheer in Gmail, maar nu kan je er ook rechtstreeks naartoe gaan.  Best wel handig als je even snel een adres nodig hebt.

Hopelijk kunnen we op termijn ook automatisch aangemaakte koppelingen en zoekacties op basis van deze contacten zien via Google Maps.  Zodat je enkel moet ingeven waar je nu juist bent en je zo snel en eenvoudig je weg kan vinden. 

Indien de Belgische providers ooit zouden overgaan naar het gebruik van vaste IP's in plaats van de dynamische, zou de huidige locatie zelfs automatisch kunnen voorgesteld worden.

Google wordt 10

Vandaag wordt Google officieel 10 jaar. Enkele dagen geleden schreef ik daar al een stukje voor, met de vraag wat Google voor jou juist betekende.


Maar wat zou Google zo nog allemaal in petto hebben voor de toekomst? Onlangs bracht ze zo nog te G1 uit. Een telefoon die moet gaan concurreren met de iPhone van Apple.  Iets dat ze alvast goed hebben aangepakt aangezien ze zichzelf niet in exclusiviteiten laten binden en de markt open houden.

Hierdoor zal de prijs gedrukt worden en de markt groter worden.  Google kent duidelijk de basisregels van deze eeuw, namelijk dat je enkel iets in stand kan brengen of houden door het zoveel mogelijk te verspreiden.  Een open aanpak belooft op de lange termijn dus heel wat lonender te gaan worden.

Alles lijkt erop te wijzen dat Google haar activiteiten zoveel mogelijk zal proberen te verspreiden en aan de hand van innoverende technieken een voorsprong uit te bouwen met mogelijke concurrentie.

Wat ook wel opvalt is dat de waarde van Google na 10 jaar gelijk staat met een derde van die van Microsoft die al 30 jaar bezig is. Wetende dat Microsoft zich vooral met core activiteiten bezig houd lijkt het erg aannemelijk dat ze voor de komende 20 jaar op dat peil zullen geraken. Al zal Microsoft zich wellicht ook wel roeren als duivel in wijwatervat.

MixTube


Wat gebeurt er wanneer je de filmpjes vanop YouTube gaat gebruiken om speellijsten te maken?  Wel dat is net het opzet van MixTube.  Een manier om de muziek doorheen het filmpjesbos te zien.

Googles 10de verjaardag

is onlangs 10 jaar geworden.  Op een debateerbare datum, aangezien die afhankelijk is van wanneer je juist begint te tellen.

Want je kan kijken naar de datum dat Larry Page en Sergey Brin bezig waren met Backrub, de voorloper van de Google zoekmachine, of je kan kijken naar wanneer het domein van Google werd geregistreerd.

Dit is ook één van de redenen waarom ze de afgelopen 10 jaar haar verjaardag sporadisch op de 7e of de 27ste september heeft gevierd.

Om deze verjaardag extra in de verf te zetten hebben ze 2 bijkomende sites opgezet.  Namelijk ééntje om de geschiedenis en de impact van Google weer te geven.

Bij de andere site krijg je tot de 20ste oktober de tijd om allerhande ideëen in te dienen die de wereld voor heel wat mensen zou kunnen verbeteren.  Het project loopt onder de naam "project 10 to the 100" waarvan je hieronder het verklarende filmpje kan zien.



Maar bij deze 10e verjaardag is het ook wel is interessant om stil te staan bij hoe Google je leven heeft weten te raken en te veranderen.  Iets dat je bovendien ook kwijt kan op deze pagina die ze hiervoor hebben opgezet.


Voor mij is Google het eerste echte bedrijf dat vanuit het standpunt van haar doelpubliek, wij dus, iets heeft opgebouwd en dat steeds is blijven verbeteren.  Een manier van werken die niet zo evident was in haar beginperiode, maar waardoor ze toen al een trendsetter was.

Bovendien zijn ze na verloop van tijd ook open ideeën en projecten gaan ondersteunen, waardoor ze ook anderen instellingen zijn gaan helpen zodat ook zij de toegang tot de informatie kunnen helpen te vergemakkelijken.  Waardoor het ook het gedachtegoed en de waardering voor deze projecten heeft vooruit geholpen.


In mijn ogen verdedigd Google dan ook dezelfde waarden als waarin ik geloof.  Namelijk het helpen van mensen door het toegankelijker maken van informatie via aangepaste werkmiddelen, die ontwikkeld worden met een open en praktische ingesteldheid.

Bovendien kan je ook steeds feedback leverend door wijzigingen, suggesties en ideeën door te sturen.  Waardoor er doelgericht kan worden om diensten op maat van zoveel mogelijk mensen te leveren.  Er is dus wel een vorm van dialoog mogelijk tussen de makers en de gebruikers die te danken is aan haar bedrijfscultuur.


Door al die dingen lijkt Google mij dan ook een lichtend voorbeeld te zijn van hoe de dingen ook anders gedaan kunnen worden.  Zelf maak ik regelmatig gebruik van hun diensten, vooral van Blogger, GmailGoogle Reader, Google Analytics, Google Web Search, Google Groups en YouTube dan.

Wat mij ook vaak is opgevallen is dat vele mensen schrik hebben van Google.  Terwijl het net zoveel voor haar (potentiële) gebruikers doet.

Een angst die ik ook bij instellingen zoals bibliotheken of zelfs het bestuur van de Europese Unie kan terugvinden.  Waarbij men liever parallel met Google werkt dan tot een goed en voor beide kanten aanvaardbaar akkoord komt voor bijvoorbeeld het digitaliseren van de Europese collecties.


Wat wel een zonde is, want het heeft mijn leven enkel maar vereenvoudigd en aangenamer gemaakt.  Al moet ik wel erkennen dat je hierdoor wel erg afhankelijk wordt van één instelling.  Maar dat ben je altijd wel ergens in meerdere of mindere mate.

Misschien is het een kwestie van het doorlopen van de stappen van aanvaarding te geraken en het beter afwegen van alle negatieve uitingen die er zo wel is rond het gebruik van de Google diensten gemaakt zijn.  Enige objectieve afwegingen kunnen daarbij al heel wat helpen.


Maar wat zijn jullie ervaringen zoal met Google?

vacatures volgen via RSS

Heb je je ooit afgevraagd of je niet op een eenvoudigere manier de laatste nieuwe vacatures kon volgen? Wel dat kan je inderdaad via de rss mogelijkheden die door zo'n sites worden aangeboden.  Als voorbeeld hiervoor heb ik de VDAB site genomen.

Voor je begint moet je echter wel weten of je deze rss-feeds on-line of off-line wenst te lezen.  Persoonlijk verkies ik een on-line lezer zodat je overal deze links kan bekijken zonder bijkomende instellingen te hoeven maken.

Als on-line lezer kan je gebruik maken van Google Reader, waarvoor je je kan inschrijven door gebruik te maken van je Google account.  Om de berichten off-line te lezen kan je ook gebruik maken van Feed Reader.


Na de gebruikelijke trefwoorden te hebben ingegeven krijg je vervolgens dit scherm.


Waarbij je rechts bovenaan een rss link krijgt.  Die waar er in de afbeelding een rode cirkel rond getrokken is. 

Als je een on-line browser gebruikt kom je na er op geklikt te hebben automatisch op het volgende scherm.  Bij off-line lezers moet je de link manueel toevoegen.


Waarna je enkel nog op "Subscribe Now" hoeft te klikken.  Hierna kan je bij je lezer telkens als er een nieuwe vacature uitkomt deze automatisch via deze feed volgen.

Een handig weetje voor de werkzoekenden onder ons lijkt me.  Vacatures voor de Nederlandse bibliotheek kan je overigens hier terugvinden dankzij de bibliotheek 2.0 community.

Aboriginal rotstekeningen

In de heuvels rond de Australische stad Arnhem in Australië werden er rotstekeningen teruggevonden van Aboriginals. 

De tekeningen werden gemaakt in de 19de en de 20ste eeuw en geeft de geschiedenis van de eerste ontmoetingen met buitenstaanders weer.


Gaande van zeilschepen tot zelfs een oorlogschip uit de tweede wereldoorlog.  Maar ook een dubbeldekker, een fiets, een auto, een geweer en schilderijen van pastoors, kapiteinen en handelaars.


Gevonden via The Sydney Morning Herald.

100 jaar oud portret van Gullivers reizen


De reizen van Gulliver zijn één van de klassiekers uit de Engelse literatuur.  Onlangs werd er een schilderij, dat hier een scene uit toont, teruggevonden na 100 jaar verdwenen te zijn.

"Gulliver en de lilliputers" is de titel van dat 19e eeuwse schilderdij en ging onlangs bij het veilingshuis Sotheby's voor 1,5 miljoen dollar van de hand.


Als je het verhaal nog niet kent kan ook steeds het in 1939 tot animatiefilm omgetoverde verhaal bekijken op YouTube : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

hang eens een t-shirt aan je muur

Design by humans laat mensen hun eigen ontwerpen maken en naargelang het aantal stemmen worden de ontwerpen aangeboden of niet.  Een manier van werken dat bijzonder creatieve ontwerpen oplevert. 

Zelfs tot op zo'n hoogte dat ik mij de bedenking maak of je soms ook wel niet is zo'n t-shirt in huis zou halen in plaats van een poster of schilderij? 

Want uiteindelijk kan je tegenwoordig ook al gelijkaardige kunstwerkjes in tatoeage vorm terugvinden.  Maar dat is toch net iets minder praktisch om zo overal neer te zetten niet waar ?!

studie : jongeren en internet

Gisterenavond tipte Henk Kosters van de blog Dr.Henkenstein mij over een nieuwe Vlaamse studie van OIVODe studie zelf handelt over het gebruik van internet door jongeren.


De studie zelf toont in grote lijnen dat het internet als medium goed ingeburgd is geraakt.  Maar ook dat de digitale kloof door de verhoogde beschikbaarheid van het medium op scholen en in de woonkamer erg verkleind is voor de behandelde doelgroep.

Het gebruik ervan gebeurt dan ook met een vaste regelmaat.  Waardoor bepaalde gewoonten ook digitaal zijn gegaan.  Zo is chatten het telefoneren gaan vervangen.

Ook commerciële sites scoren vrij goed bij jongeren. Wat op zich niet raar is want meestal gaat dit om ruil en/of verkoopsites en het opzoekingen om prijzen te kunnen vergelijken.

Al is dat maar een fractie in vergelijking met de bezochte gaming en sharing sites.  Waarbij vooral meisjes gebruik maken van dat laatste.

Die gewoonten zij echter wel erg afhankelijk van de mate waarin de ouderlijke controle wordt toegepast.  Al betekent dit in de praktijk meestal een beperking van het aantal uren dat er gesurfd mag worden.

Men is bovendien on-line sneller geneigd te gaan samenwerken met anderen, wat erg nuttig kan zijn voor het te maken huiswerk. Waarbij men gretig gebruik maakt van alternatieve bronnen zoals Wikipedia.

In welke mate de gevaren van het net gekend of bekend zijn is dan weer een andere vraag. Deze vraag stelt het tijdschrift voor leraren, Klasse, zich met het vooruitzicht om dit in de lessenpakketten te gaan integreren.

Deze studie geeft een goede weergave van wat de komende generaties zoal met de media die ze ter beschikking heeft doet.  Aan de hand van deze gegevens kan je vervolgens dan ook de accenten gaan leggen voor het uitbouwen van de aanwezigheid van deze media in de bib, samen met de nodige media educatie. Iets waarin scholen en bibliotheken mekaar zouden kunnen vinden ...

Vlaanderen Quizt

Op 18 oktober organiseert het Davidsfonds samen met Knack "Vlaanderen Quizt" op zo'n 63 plaatsen in Vlaanderen en Brussel.  De bedoeling is om er een gezellige avond van te maken, met vragen waar iedereen een bijdrage aan kan leveren.


In aanloop voor de editie van volgend jaar zou er kunnen worden nagedacht om hiervoor tot samenwerking over te gaan met de organisatie hiervan.  Zodat er in elke Vlaamse gemeente, kijkende naar hat aantal inschrijvingen, zoiets kan opgezet worden.

Maar de bibliotheken lijken mij hiervoor niet enkel de ideale locatieverzorgers te zijn, je zou zo ook onrechtstreeks aan promotie kunnen gaan doen.  Iets dat toch altijd helpt als je aan je imago aan het werken bent.

Misschien kan er zo op termijn, naar analogie met de wedstrijden van 10 voor taal, zelfs een heuse competitie tussen Vlaanderen en Nederland gaan uitbouwen.

vloer doedel

De Zweedse blogger Olle Hemmendorff toont ons hoe hij zijn vloer wist te versieren.  De bedoeling van deze manier van vloer bekleding is om vlot een eigen versiering te kunnen aanbrengen.  Maar ook omdat je het vlot kan vervangen wanneer je is iets nieuws zou willen.


Misschien wel een ideetje om op zo'n manier je eigen ruimtes te gaan versieren.

breng je collecties tot leven met .... muziek

Om je collectie beter te kunnen tonen aan de bezoekers kan je die tot leven laten komen door middel van actieve voorbeelden.  Zoals muzikale intermezzo's, kortfilmpjes, media uiteenzettingen , game demonstraties, en dergelijke.

Iets waar je om de bijdrage van de lokaal aanwezige groeperingen en personen kan vragen.  Zo zou je kunnen samenwerken met culturele centra, jeugdhuizen, jeugdverenigingen, ... .

Een illustratie van hoe zoiets er uitziet kan je in de bibliotheek van Kortrijk zien.  Daar probeert men met enige regelmaat iets te organiseren.  Zoals het volgende optreden van "de vliegende spetter", die ter promotie werd opgevoerd voor een nieuwe dienst die ze lanceerde.



De voordelen voor de deelnemenden zijn dat ze op die manier aan activiteiten/opdrachten kunnen komen, een ruimte waarbij er voor een publiek kan geoefend worden, een demo filmpje van je activiteit binnen de bib, ...

Je zou zo bijvoorbeeld ook voor elke maand of week, afhankelijk van hoeveel deelnemers je hebt, telkens een thema of genre kunnen voorzien.  Waarrond je een competitie zou kunnen opzetten.

De deelnemers kunnen voor hun deelname dan ook een avm-abonnement verkrijgen, zodat ze ook de collectie kosteloos kunnen aanwenden om hiermee activiteiten op te zetten of om inspiratie op te doen.

Tijdens de recente Brusselse opendeurdagen werd er vanaf het balkon van een appartementsgebouw alvast het goede voorbeeld gegeven door een DJ klassieke muziek te laten spelen.  Iets dat ook best wel in de bib zou kunnen lijkt me.

Screengrab

Als je van tijd tot tijd is een screenshot maakt om iets te kunnen tonen of hergebruiken is Screengrab welicht iets voor jou. 

Met deze Firefox extensie kan je namelijk op een eenvoudige manier een hele pagina of een gedeelte ervan kopieren. 

In de opties van de extensie kan je bovendien aanduiden in welk formaat je deze wenst opgeslagen te zien. 

Wat erg handig kan zijn als je niet steeds een afbeeldingsbewerkingssoftware wenst te openen bij elke druk op de printscreen knop.

Google moedigt zwemmen aan

Hoewel Google ondertussen haar fout al heeft rechtgezet in Google Maps, laat ik jullie toch nog graag even meegenieten van één van de grappigere foutjes die in de diensten zaten.  Meer zal duidelijk worden na het bekijken van het onderstaande filmpje.

onuitgegeven Mozart in de bib

 Dat er muziek in de bibliotheek zit bewijst de Franse bibliotheek van Nantes.  Daar werd namelijk een partituur teruggevonden van de hand van Wolfgang Amadeus Mozart.

Ze is echter wel onvolledig aangezien er informatie over de instrumentatie en de harmonie van het stuk ontbreekt.  Maar dat doet uiteraard niet af aan de waarde van zo'n vondst.


De authenticiteit van het blad is alvast bevestigd, daar het handschrift zeer herkenbaar is met dat van Mozart. Iets dat Ulrich Leisinger, hoofd van de Internationale Stichting Mozart in Oostenrijk, bevestigd.

Het blad met de toonaarden was in de 19de eeuw door een verzamelaar van handschriften gecatalogeerd in de collectie van een bibliotheek. Waarna het door vergeetachtigheid is verdwenen, tot nu dus.

Meer informatie over Wolfgang Amadeus Mozart kan je alvast bij het gelijknamige Mozart Project terugvinden of in encyclopedia zoals Wikipedia.


Gevonden via de poplounge van Knack

haakse piratenmuziek

Op Neatorama kwam ik het volgende filmpje van de concert pianist Wibi Soerjadi tegen. Hij gaat hier verkleed als een geamputeerde piraat die het thema liedje van de "Pirates of the Caribbean" speelt.



Iets dat ik uit ervaring als bijzonder moeilijk kan bestempelen en dat wel erg veel oefening vraagt om het enigszins te kunnen beheersen. Meer van zulke themaliedjes kan je op Clearly-AV terugvinden.

boeken maken in 1947

Dankzij BoingBoing kwam ik te weten dat de encyclopedie Britannica een filmpje in haar collectie heeft steken over hoe boeken juist gemaakt worden.  Het filmpje zelf is ondertussen reeds een halve eeuw oud, het werd namelijk gemaakt in 1947. 

   

Het is wel opmerkelijk hoe zeer de techniek om dit te maken verbeterd en versneld is.  Een rechtstreeks gevolg hiervan is de massa productie en verspreiding van boeken.  Waardoor ze heel wat vlotter toegenkelijk werden, zolang je niet ongeletterd bent.

Net zoals digitaal geletterd zijn belangrijk is indien je met digitale inhoud wenst om te gaan.  Het verhaal van het internet heeft dan ook heel wat parallelen met de opkomst van het boek als massa communicatie stuk.

Want het net verbetert zich ook steeds en zoekt voor zichzelf naar een betere manier van werken.  Iets dat door de grote toegang tot het proces van dat medium dan ook heel wat sneller gaat, zoals Moore reeds wist te verklaren.

glazen koelen zonder ijs

Iemand in Zweden is op het idee gekomen om gebruik te gaan maken van oude poluttie vrije stenen als vervanging voor de ijsblokjes in je glas.

Op die manier kan je zonder enige verwatering van de inhoud je glas koelen.  Waardoor het letterlijk een drankje 'on the rocks' is.

Bovendien kunnen ze ook steeds worden hergebruikt waardoor ze ook nog is ecologisch vriendelijk zijn.

Om ze te kunnen gebruiken moet je ze eerst voor ongeveer een uurtje in de vriezer steken.  Waarna je ze naargelang de mate dat je het glas wil koelen kan toevoegen.  Net zoals bij ijsblokjes.


Gevonden via Cnet

een kilometerteller op je fietsvestje


Dankzij deze uitvinding kunnen fietsers via een reflecterend jasje laten zien hoe snel ze juist rijden.

Deze gadget krijgt zijn informatie daarvoor van een een sensor die aan je wielen bevestigd is en de informatie doorgeeft aan het vestje.

Een leuke manier om op een aanvullende manier zichtbaar te zijn in het verkeer.

Windows Vista met vervroegd pensioen?

Volgens onbevestigde bronnen zou Windows in een versneld tempo werken aan de opvolger van Vista.  Waardoor die nieuwe versie, Windows 7 genoemd, er reeds op 3 juni 2009 zou kunnen zijn. 

Waardoor Microsoft uiteindelijk de vele misnoegde gebruikers, waarvan een groot deel ging wachten op de opvolger van Vista, gelijk geeft.


De volgende versie lijkt alvast heel wat meer opties te hebben om de interface naar jouw hand te zetten.  Meer en andere van deze schermen kan je bij CrunchGear vinden.

Google indexeert audio

Via haar nieuwe dienst, gAudi, wil Google ook geluidsfragmenten herkenbaar en terugvindbaar maken bij haar diensten. 

Zodat je sneller weet of hetgeen je zocht ook in het betreffende stuk voorkwam en er dus accurater resultaten vanuit deze media kunnen meegegeven worden.

Voorlopig wordt deze techniek wel nog enkel toegepast voor politieke speeches, zoals die van de presidentskandidaat Nader hieronder.


Gevonden via TechCrunch

de avonturen van Gates & Seinfeld

Microsoft is begonnen met een nieuwe reclame campagne.  In plaats van het product constant in beeld te houden, laten ze het nu wat meer op de achtergrond.  Een techniek die reeds enige tijd in films en TV-shows wordt toegepast.

Dankzij het optreden van Bill Gates in deze filmpjes wordt er wel onrechtstreeks naar het bedrijf gehint.  Samen met het optreden van Jerry Seinfeld zorgt dat voor een soort van serie afleveringen over de avonturen van de twee.

Om de filmpjes beter over het internet te verspreiden maken ze bovendien ook gebruik van de filmdienst van hun grootste tegenstander, na de antitrust diensten dan, namelijk Google.

De eerste aflevering heet "Shoe Circus" en verwijst naar de plaats waar ze mekaar ontmoeten.



In een volgend filmpje besluiten ze om samen terug te gaan ervaren wat het is om in een "eenvoudig en normaal gezin" te wonen.



Een originele manier om ook kijkers die totaal geen interesse in het product te bereiken. Maar ook om het negatieve beeld dat rond Microsoft hangt te proberen te veranderen.

De hele campagne zal volgens de Wall Street Journal 300 miljoen gaan kosten.  Het idee is overigens niet nieuw, want ze hadden dit reeds eerder gedaan voor Windows 3.86.

een museum zonder collectiestukken

Het virtuele museum voor archeologie (MAV) te Napels, is een bijzonder museum.  Het heeft namelijk geen enkel fysiek collectiestuk in huis.  In de plaats daarvan, kan je de oud Romeinse stad van Herculaneum herontdekken via een digitale opstelling.

Herculaneum was één van de steden die bijna 2000 jaar geleden onder de lava bedolven werd na een uitbarsting van de aangrenzende vulkaan, de Vesuvius.  Door deze tragische gebeurtenis heeft men echter wel de kans gekregen om een goed bewaard Romeins dorp uit die periode bloot te leggen.


Om alles dan ook zo authentiek mogelijk te blijven bewaren heeft men alles ter plaatse gelaten.  Waardoor er in het museum geen fysieke collectiestukken terug te vinden zijn, maar wel digitale weergaven.  Die de archeologische site op een veel betere manier kunnen tonen en voorstellen en schetsen dan wanneer je op de site zelf zou zijn.

Bovendien is dit ook goedkoper en gebruiksvriendelijker doordat er geen alarmsystemen of bewakingsmensen nodig zijn en er geen bordjes hoeven te staan om je te weerhouden ergens aan te komen.

Dankzij de BBC kan je via het volgende filmpje zelf zien hoe ze dit juist hebben aangepakt.  Het museum heeft alvast ook aan de nodige interactie met de bezoekers gedacht zodat je je even als archeoloog kan wanen.


Bovendien heeft men langs deze virtuele weg ook de informatie kunnen aanpassen om aangepaste uitleg te kunnen verschaffen aan kinderen en volwassenen.  Net zoals welke taal je juist machtig bent. 

Het mooie hieraan is dat dit automatisch geregeld wordt aan de hand van bepaalde tags die je bij het binnen komen meekrijgt.  Zodat de meer dan 70 multimedia installaties optimaal ingezet kunnen worden.

Een mooi staaltje van hoe de digitale wereld je kan helpen om de fysieke beter te leren begrijpen en te bewaren voor de komende generaties.


Gevonden via de BBC en LifeInItaly

- Copyright © infocaris